Bioerkon 2019 startti
Vuoden 2019 ensimmäistä Bioerkon lähipäivää vietettiin Joensuussa 18.1. Itä-Suomen yliopistolla. Kaiken kaikkiaan lähipäivään osallistui 22 opiskelijaa ja 8 opettajaa. Lähipäivän ohjelmaan kuului Biotalous verkostotaloutena -opintojakson aloitus, Biotalouden prosessit -opintojaksojen osio sekä verkostoitumisharjoitus.
Päivän aloitukseksi kysyimme Mentimeterin sanapilvisovelluksen avulla opiskelijoiden kokemuksia ja fiiliksiä Bioerkosta ja sen toteutuksesta. Saimme risuja ja ruusuja, mutta tarkemmin voitte lukea toteutuksen kokemuksista seuraavasta blogista (julkaistaan helmikuussa 2019), joka käsittelee erityisesti Bioerkon kokemuksia ja tuloksia tähän mennessä.
Aamupäivän varsinaiseen ohjelmaan kuului Biotalous verkostotaloutena -opintojakson aloitus. Opintojakson vastuuopettajana toimii Ari Jääskeläinen Savonia-ammattikorkeakoululta. Opintojaksolla käsitellään mm. verkostotalouden vaatimuksia ja miten se muuttaa perinteisten yrityksien toimintaympäristöä, verkostotalouden hyötyjä ja haittoja sekä verkostotalouden ilmentymiä biotalouden alalla. Biotalous verkostotaloutena on yhteinen opintojakso kaikille Bioerkon opiskelijoille. Lähipäivässä vierailevana luennoitsijana Elias Hakalehto (Finnoflag Oy, Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto) kertoi havainnollisella tavalla luonnon, erityisesti mikrobien, tehokkaista verkostomaisista toimintatavoista sekä esimerkkejä siitä, kuinka voimme ottaa niistä oppia biotalouteen.
Lounaan jälkeen jatkoimme Biotalouden prosessit -opintojaksojen parissa. Tämän kertaisen lähipäivän teemana oli opiskelijoiden kehittämistehtäviä alustavien suunnitelmien esittely ja kommentointi. Jokainen opiskelija tekee kehittämistehtävälleen toteutussuunnitelman yhdessä akateemisen ja työelämämentorin kanssa. Toteutussuunnitelmassa määritellään tavoitteet, menetelmät ja toteutusaikataulu kehittämistehtävälle. Kehittämistehtävien aiheet tulevat opiskelijoiden työnantajaorganisaatiolta tai ulkopuoliselta organisaatiolta. Keskusteluissa huomattiin, että kehittämistehtävät rönsyilevät helposti varsin laajoiksi kokonaisuuksiksi, koska aihepiiri kiinnostaa kovasti. Yhtenä haasteena onkin rajata kehittämistehtävä sopivasti.
Iltapäivän päätteeksi pidimme verkostoitumisharjoituksen. Opiskelijoille oli annettu ennakkotehtävänä suunnitella minuutin mittainen hissipuhe kehittämistehtävän aiheestaan. Harjoituksen tarkoituksena oli saattaa kanssaopiskelijat ja opettajat tietoisiksi kehittämistehtävien aiheista ja siten lisätä motivaatioita opiskelijoiden väliseen verkostoitumiseen. Harjoitukseen oli käytettävissä kuution mallinen pehmeä mikrofoni, jota heittämällä opiskelija siirsi vuoron toiselle opiskelijalle. Harjoitus oli riittävän kevyt ja rento päivän päätteeksi.
Lähipäivällä saatiin vuosi 2019 reippaasti polkaistua käyntiin!
Seuraava yhteinen lähipäivä pidetään 22.3. Kuopiossa Itä-Suomen yliopistolla.
Kirjoittanut: Piritta Torssonen, projektipäällikkö, Itä-Suomen yliopisto